Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční zvyky

23. 12. 2007

Vánoční zvyky

 

Adventní věnec 
- je věnec většinou ozdobený chvojím, šiškami , jeřabinami, mašličkami a jinými drobnostmi a 4 svíčkami. Čtyřmi proto že adventní čas začíná čtyři neděle před Vánocemi. Každou adventní neděli se postupně jedna ze svíček zapálí. V poslední adventní neděli se tedy rozzáří všechny svíčky najednou.

Barborky
 
- Svobodné dívky si 4.12. tedy na svátek Barbory trhaly větvičky z třešně a dávaly si je do vázy. Pakliže na Štědrý den vykvetli měly se do roka vdát.

Házení střevíců
- Svobodné díky házely střevíc přes hlavu, pakliže střevíc ukazuje špičkou ke dveřím provdají se odejdou z domova, pakliže ukazují patou ke dveřím zůstanou doma.

Lití olova
- Nad plamenem se roztaví kousek olova a pak se najednou vylije do vody. Podle tvaru který tímto litím každému vznikne se usuzuje co koho čeká.

Pouštění lodiček
- Do prázdné půlky skořápky od vlašského ořechu se nakape vosk a připevní vánoční svíčka. Takto vytvořené lodičky se pouštěli do lavoru s vodou. Komu lodička nejdéle vydržela nad vodou toho čeká dlouhý a šťastný život. Je možné i jiné vysvětlení, čí lodička se dostane do středu půjde do světa čí lodička se drží při kraji zůstává další rok doma.

Zlaté prasátko
- Na Štědrý den se zachovával až do večera přísný půst. Dětem, které se nemohou dočkat se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko.

Štědrovečerní večeře

Rybí šupiny
- se dávají pod talíř aby přinášeli po celý rok dost peněz.

Talíř navíc
- se dával nejenom pro nečekaného hosta, kterého bylo třeba pohostit a také se říkalo že je to v očekávané narození Ježíška . Další vysvětlením je že u štědrovečerní večeře má bát vždy sudý počet osob.

Vstávání od stolu
- bylo zakázáno, kdo vstal od štědrovečerníhostolu tomu byla předpovídána smrt nebo nemoc v následujícím roce.

Krájení jablka
- po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablíčka a to kolmo na stopku. Pakliže byl jádřinec ve tvaru křížku ohlašovalo to příchod smrti. Byl-li jádřinec plný červů znamenalo to nemoc a krásná hvězdička znamenala zdraví a štěstí. K další tradicím patří třeba přeskakování sekery bosou nohou, dívání se do pece, třesením bezu na zahradě u domu , vyndávání polínek z hranice a jiné které již nejsou tak známé a rozšířené a v dnešní době jen těžko uskutečnitelné tedy alespoň pro ty co nebydlí v domku nebo chalupě.
Fotogalerie: Zde

tento kurz si již udělalo:

5
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář