Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak správně smažit řízky

24. 12. 2007

Pravou příčinou ne zrovna nejchutnějšího řízku je uspěchanost, s níž jsme jej připravovali. Kámen úrazu bývá také v tom, že k obalení použijeme takových surovin, které i výborné maso dokáží znehodnotit. O kupované strouhance sotva víme, z jakého je pečiva, navíc bývá hlavně velmi suchá a tvrdá. Nesmíme se tedy potom divit, že povrch řízku po osmažení je jako sklovina.

Naklepávání

Někdy zanedbáme i naklepání masa, které se má správně provádět až těsně před smažením. Vlákna je nutné paličkou dobře rozklepat. Důležité je také naklepané masoihned silně upěchovat po obou stranách v mouce. Když to neuděláme, řízek se po smažení nafoukne, smažená houska opadá a řízek je nevzhledný. Jak tedy docílit toho, aby řízky byly i po delší přepravě vzhledné a prakticky neporušené, aby neopadl jejich smažený obal?

Jak zbavit maso  vody

Maso obsahuje velké procento vody, která se z něj při smažení odpařuje. Pára obal z mouky, vejce a strouhanky zdvihá, takže obal se trhá a odpadává. Proto je nutné předem se přebytečné vody v mase zbavit a to takto: již naklepané, osolené a opepřené řízky silně upěchujeme v hrubé mouce. V případě, že je maso velmi měkké až blátivé, je nutné mouku před obalováním řízků v troubě silně nahřát. Po deseti minutách toto pěchování opakujeme, pak už pokračujeme běžným způsobem, kdy řízky namáčíme v rozšlehaném vejci (pozor, nepřidáváme k vejci ani vodu, ani mléko) a nakonec silně upěchujeme plátky masa v čerstvé strouhance.

Podrobný a správný postup přípravy chutného řízku

Vepřové masonakrájíme přes vlákno na pátky. Každý asi o hmotnosti 80 až 100 g. Velmi silně a důkladně je naklepeme, lehce osolíme, opepříme, položíme na sebe a ještě jednou slabě naklepeme, či spíše rozklepneme do požadovaného tvaru. Potom řízky z obou stran důkladně upěchujeme v hrubé mouce, jak jsme si již popsali výše. Tady musím podotknout, že já vždy naivně obalovala řízky v mouce hladké. Až po odzkoušení těchto rad jsem poznala rozdíl. Dnes už je to u nás samozřejmostí. Pak řízky namáčíme pečlivě v rozšlehaných vejcích a nakonec upěchujeme v připravené strouhance.

Příprava strouhanky

Strouhanku si připravíme až těsně před smažením. Tři dny starou veku (popřípadě housku nebo rohlík) oloupeme a ze střídky nastrouháme potřebné množství. Strouhanka musí být vláčná, nikoliv suchá a tvrdá!

Smažení

Řízek po obalení ihned smažíme. Vřele doporučuji použít na smažení polovinu oleje a polovinu sádla. Tuku by mělo být dost a měl by být předem dobře prohřátý, ne však přepálený. Abychom zjistili, zda je tuk správně rozehřátý,namočíme do něj konec jednoho z obalených řízků. Začne-li se ihned smažit víme, že je tuk připraven. Při smažení pánev nebo kastrol rozhodně nepřikrýváme.

Takto připravené řízky zůstanou pěkné, jejich obal se nenafoukne, neopadává a masoje rovněž šťavnatější a chutnější.

Poučilo se již:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

řízek

(Marta, 20. 1. 2011 11:04)

Přiznám se, že z tohoto návodu jsem tošku zmatená. Mým cílem (a určitě nejen mým) je, aby ty řízky právě BYLY nafouklé ! Všimněte si, že když dostanete řízek v restauraci, je nafouklý. Já se právě snažím najít způsob, jak usmažit řízek, aby takto vypadal. Proto jsem vstoupila na tyto stránky. A autorka návodu zde popisuje, že mouka se musí upěchovat, aby řízky nebyly nafouklé. Já ji pěchuji a je pravda že je nafouknuté moc nemám, tedy nebudu mouku pěchovat, aby byly podle mých představ. Řízky vždy na chvíli zakrývám poklicí, nebím, jestli by se maso dostatečně udělalo, když bych je nepřikryla. Prosím autorku ještě o názor týkající se nafouknutých řízků. Podle mě jsou "fajnovější", samozřejmě nesmí se strouhánka strhnout při následné manipulaci a vyndávání z pánve z masa.

Re: řízek

(Týna, 3. 1. 2013 22:36)

ahojky chceš-li mít řízky nafouklé osmaž je nejprve z jedné strany až budou zlaté otoč je a těsně před vyndáním zasufluj s pánví. Nevíš co to znamená nevadí prostě vem pánev a lehkým pohybem dopředu a zpět s panvi hybej prelivej chvilinku olej po stranach ....zpusobem jakym napriklad v televizi prohazuji cinu snad vis co mysli. rizky potom budou nafoukle protoze prave suflovani umozni aby na struhance nelezeli ale tim jak se pohybuji se nafukuji.snad ti rada pomuze. Kdyby ne kontaktuj me na mail tyna.ha60@gmail.com a poslu ti vidjko

řízky

(iiiii, 26. 10. 2009 13:36)

Přiznám se, že řízky smažit moc neumím, uvařím cokoliv, upeču potahový krásný dort apod... ale usmažit řízek? Mám ho pokaždý tuhej a černej jako botu, přitom ho smažím pozvolna, ale né a né změknout, to se mi dřív připálí :-/

Re: řízky

(Pinďourek, 23. 12. 2010 22:24)

Já ho mívám taky tuhej.

Re: řízky

(Pinďourek, 23. 12. 2010 22:25)

Já ho mívám taky tuhej.

Re: Re: řízky

(Kratochvil, 14. 6. 2012 10:55)

Ja ho mivam taky tuhej, hlavne kdyz za mnou prijde domu milenka. To nezmekne ani po pul hodine smazeni!